Friskolen Vellev siger tak til Bog & Idé
Friskolen Vellev siger tusinde tak for at blive tildelt 5 fripladser i uge 2, 2023 støttet af Bog & Idé. Vi vil med dette brev beskrive vores taknemmelighed for, hvor meget det betyder for vores elevgruppes selvfølelse og de enkeltes elevers faglige løft at have haft denne unikke mulighed.
“Vores datter Lærke var gået lidt i stå i sin læseudvikling og var svær at få til at læse herhjemme. Efter denne uge oplever vi, hvordan det faglige løft har givet hende den positive udvikling, så hun har fået sin læselyst igen og har fundet glæden ved at læse en sjov bog”.
Lærkes egen motivation var faldet drastisk og med en familie, hvor der er børn i flere aldre og forskellige behov kan det være vanskeligt at finde tiden til at sidde sammen og læse. Lærkes læsefaglighed har fået et kæmpe boost efter at have arbejdet koncentreret i Læseuniverset fantastiske undervisningsmaterialer. Det har styrket hendes motivation og lyst til at tage en bog og sætte sig til at læse. Hvor det før kunne blive en konflikt, tager Lærke nu også ejerskab og dermed ansvar for at få læst dagligt. Og som familie kan de nu også langt bedre finde fællesskab og hygge omkring læsningen.
Alberte, som går i 2.kl., var også på
Læseuniverset i uge 2, og som forældrene beskriver det, “…er Alberte læseudfordret, og hendes niveau er derfor langt fra klassesvarende”. Men med Albertes ‘vilje-til-at-ville’ lykkes det hende at få påbegyndt at knække læsekoden og læse korte tekster med lydrette ord, konsonantklynger og endda at klø på med at skrive fine enkle sætninger. At oplevede denne begejstring hos Alberte er helt speciel, da hun er en pige, der let kan miste modet, når noget er driller og er svært. Forældrene skriver: ‘..dette læseboost har løftet hende rigtig meget, både på lyst til at læse dagligt men også i troen på sig selv. Nu knokler Alberte på med alt, hvad hun har lært.’

Tilbage på Friskolen går Alberte nu til læsningen med en helt anden indsats end før. Hun får læs hjemme-bog i tasken, som matcher hendes lix-niveau og ikke tager motivationen fra hende. At læse hjemme skal være en god og hyggeligt oplevelse, -så kan hun blive udfordret i skolen. Alberte fortæller også begejstret om, hvordan de som familie nu har været på biblioteket og fundet nye bøger, som hun kan læse højt for sin lillebror.
Albertes forældre skriver desuden: ‘Derudover kan vi kun rose Læseuniversets lærere for deres store engagement, og de rammer børnene har, -de er helt fantastiske. Det har fået Alberte til at føle sig meget tryg, hun har glædet sig hver dag til en ny dag’.
Kristoffer, som går i 4.kl., har nu haft sin anden uge på Læseuniverset.
Første uge var i januar 2022, hvor han startede på side 1 i den første mappe. Kristoffer er ikke ordblind, han er blot det, man kalder ‘langsom til at lære at læse’. Her i januar 2023 læser Kristoffer fejlfri en lix 7-test. Kristoffers udvikling har gennem det sidste år været helt fantastisk og haft en betydning for hans personlige udvikling og selvbillede, som slet ikke kan beskrives med ord.
Kristoffers glade forældre skriver: “Allerførst tusind tak for at det kunne lade sig gøre, at Kristoffer kunne få en friplads. Han har glædet sig til at skulle af sted, lige siden han fik det at vide. Lige pludselig gik det nemmere herhjemme med at læse. Kristoffer kan godt lide at være på læseuniverset. Det, som han især godt kan lide, er, at det er så mange lærere, og at det er nemt at få hjælp. Han synes også, at det er fedt, når det går nemmere med bogstaverne, og han har mulighed for at finde en masse gode bøger, som passer lige til hans læseniveau. Vel hjemme igen kaster han sig nu over bøgerne, hvis ikke med glæde så i hvert fald mere frivilligt. Det sidste han sagde, inden han skulle i seng efter sidste dag, var, at han gerne ville have været af sted igen mandag”.

Lucas havde sin første uge på Læseuniverset i december 2022. På Friskolen oplevede vi, at Trine i løbet af den uge spottede præcis dén læseudfordring, vi som skole havde så svært ved hjælpe Lucas med i løbet af den daglige undervisningsdag. Lucas går i 8.kl. Han er med en dansk far, en norsk mor og en del år i Australien blevet tosproget og ikke tryg i det danske sprog. Lucas beskriver, hvordan “….vendinger med overførte betydninger kan udfordre og gøre det svært at forstå de tekster, som vi får i udskolingen. Det kan være svært at udtrykke sig præcist på dansk, -så er det bare nemmere, hvis vi snakker engelsk sammen.”
Derfor var det vigtigt for os at støtte op omkring Lucas’ positive udvikling af sprogforståelsen og at give ham én af fripladserne fra Bog & Idé i uge 2. Det var skønt at opleve, hvordan Lucas hele ugen kunne blive ved med at finde nye bøger i spændende serier, som fangede ham og lærte ham nye danske udtryk og ord, som udvidede hans danske sprogkendskab og sprogforståelse. En understøtning af hans behov som vi ikke kan dække på Friskolen.
Asbjørn var ligesom Kristoffer også på Læseuniverset i januar 2022. Derfor var begejstringen og forventningen over at skulle afsted igen stor. Asbjørn er siden sidste år blevet testet ordblind, men fordi han da opnåede de grundlæggende kompetencer og redskaber, ved han nu, at det ikke forhindrer ham i at opnå læsefærdigheder. Asbjørn har erfaret at ved knokle igennem det sidste år og arbejde målrettet
med sin læseudfordringer bla med sit materiale fra Læseuniverset, så kan han opnå at få styr på bogstavernes lyde, lydrette ord og de drilske konsonantklynger. Far fortæller “Asbjørn har virkelig flyttet sig, det kan godt være at han ikke helt har knækket læsekoden endnu, men han har genfundet troen på, at han godt kan lære det. Han skal bare knokle noget mere end andre”.
Så hvad er det så Læseuniverset kan, som vi ikke kan give i løbet af en dag på Friskolen:
TID, TID til fordybelse, TID til at få hjælp, TID til at læse, TID til at lagre og gentage læringen. RO, Ro til fordybelse, som er så afgørende, når du er læseudfordret eller ordblind. FÆRRE elever, med kun 6 elever og 2 lærere, er der al den hjælp, der skal bruges. GENNEMARBEJDET MATERIALE. Det er tydeligt at mærke, hvordan materialet ‘Læs med Læseuniverset’ er gennemarbejdet og målrettet Læseuniversets elever og udviklet på baggrund af erfaring og viden om læseudfordrede og ordblinde børn.
TILPASSET UNDERVISNING. På baggrund af en læsetest kender Trine og Maria den enkelte elevs udfordring, niveau og behov, og derfor kan de målrette deres undervisning, så den enkelte elev får maximalt ud af sin uge i Læseuniverset.
Selvom vi har to-lærer i de fleste timer, så kan vi desværre være udfordret i at understøtte læseudfordrede elever i det omfang, de har brug for og kræver igennem en almindelig skoledag.
Vi er som en lille friskole derfor dybt taknemmelig for at blive tildelt fripladserne. På baggrund af denne uge har vi opnået en helt unik viden om, hvordan vi kan understøtte disse fem elever videre og forhåbentlig hjælpe dem ind i litteraturens fantastiske univers.